strona główna - Waniliowe muffiny z syropem klonowym i boczkiem z komina Kabanosa

Waniliowe muffiny z syropem klonowym i boczkiem z komina Kabanosa

wstecz

 

SKŁADNIKI NA 5 MUFFIN:

• 1 1/2 szklanki mąki pszennej
• 50 g roztopionego i ostudzonego masła
• 3/4 szklanki mleka
• 1 jajko
• 6 plasterków boczku z komina
• 1 laska wanilii burbońskiej
• 5 łyżek syropu klonowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• orzechy włoskie dla dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE:

Boczek pokroić w bardzo drobną kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Odłożyć na papierowy ręcznik, by tłuszcz się dokładnie odsączył.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, włożyć do garnuszka z mlekiem i doprowadzić do wrzenia. Odstawić do ostudzenia. Wyłowić laskę wanilii, zeskrobać drobne ziarenka i dodać do mleka.
Mąkę, proszek do pieczenia, jajko i masło razem dokładnie wymieszać.
Dodać ostudzony boczek, mleko z wanilią i syrop klonowy. Całość bardzo dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremek na muffiny, wyłożonych papilotkami, do 3/4 wysokości.
Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po ostudzeniu posypać muffiny orzechami.
Smacznego!

wstecz